ပ်ိဳေမတို႔ လက္ရွိသံုးေနတဲ့ အလွကုန္ေတြအမ်ားစု ငွက္ေပ်ာသီးနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အလွကုန္ေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးဟာ အသားအေရ အတြက္ အက်ိဳးရွိေစတာမို႔ ဝက္ၿခံေပ်ာက္အလွကုန္ေတြမွာ မ်ားေသာ အားျဖင့္သံုးျပဳၾကပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ဆံေကသာ အတြက္ လည္း ႏူးညံ့ျခင္း၊ ႏွစ္ခြျဖစ္ျခင္းမ်ားကို တားဆီးေပးတာမို႔ ဆံေကသာ အလွကုန္ ပစၥည္းေတြမွာလည္း ထည့္သြင္းအသံုးျပဳၾကပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ငွက္ေပ်ာသီးဟာပ်ိဳေမတို႔ရဲ႕မိတ္ေဆြေကာင္းတစ္ေယာက္ဆိုရင္ မမွားပါဘူး။ ငွက္ေပ်ာသီးရဲ႕ အစြမ္းေတြဟာ က်န္ရွိေနေသးတာမို႔ ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။ စိတ္ဖိစီးမႈ
ထ႐ိုင္တိုဖန္နဲ႔ အမီႏိုအက္ဆစ္ေတြပါဝင္တဲ့ အတြက္ စိတ္ဖိစီးမႈကို သက္သာရာရေစၿပီး လူကို လန္းဆန္းေစပါတယ္။ ပိုတက္ဆီ ယမ္ဓာတ္ အမ်ားအျပားပါဝင္တဲ့အတြက္ေၾကာင့္လည္း ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းကို ပံုမွန္ ျဖစ္ေစၿပီးခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ေရဓာတ္ပါဝင္မႈ အေနအထားကို ဟန္ခ်က္ညီေအာင္ ညႇိေပးပါတယ္။ လူတစ္ေယာက္ဟာ စိတ္ဖိစီးမႈ ျဖစ္လာရင္ ပိုတတ္ဆီယမ္ဓာတ္ေတြဟာ ေလွ်ာ့နည္းသြားပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပိုတတ္ဆီယမ္ဓာတ္ေတြအမ်ားအျပားပါဝင္တဲ့အတြက္ လိုအပ္ေနတဲ့ ဓာတ္ကို ျဖည့္တင္းေပးပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ဦးေႏွာက္္ဥာဏ္ရည္ကိုလည္း ထက္ျမက္ေစပါတယ္။ဒါေၾကာင့္စာေမးပြဲေျဖခါနီးက်ရင္ငွက္ေပ်ာသီးစားေပးတာဟာေက်ာင္းသားေတြအတြက္ က်က္ထားတဲ့ စာေတြ မေမ့ မေလွ်ာ့ေစေတာ့ပါဘူး။
အျမင္အာ႐ံု
တစ္ေန႔ကို သစ္သီးသံုးမ်ိဳး ေန႔စဥ္စားသံုးလာတဲ့သူဟာ အသက္အရြယ္ႀကီးလာရင္ အျမင္အာ႐ံုခ်ိဳ႕ယြင္းမႈ နည္းပါးတယ္လို႔ သုေတသန တစ္ခုက ဆိုထားပါတယ္။ တျခားလူႀကီးေရာဂါမ်ားကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ပ်ိဳ႕အန္ျခင္း
အစာ(ေန႔လည္စာ၊ မနက္စာ၊ ညစာ) စားၿပီး သြားရည္စာအျဖစ္ ငွက္ေပ်ာသီးကို စားေပးတာဟာ ပ်ိဳ႕အန္ျခင္းကို တားဆီးေပးႏိုင္ ပါတယ္။
ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း
ေဆးလိပ္ျဖတ္မယ္ဆိုရင္ ငွက္ေပ်ာသီးစားေပးပါ။ ငွက္ေပ်ာသီးဟာ ေဆးလိပ္ျဖတ္တဲ့ေနရာမွာ အေထာက္အကူေပးပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ဗီတာမင္ B6၊ B12 တို႔ပါဝင္ၿပီး ပိုတတ္ဆီယမ္နဲ႔မဂၢနီဆီယမ္ဓာတ္ေတြလည္း ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ နီကိုတင္းေၾကာင့္ ဆံုး႐ႈံးသြားတာေတြကို ျပန္လည္ျဖည့္တင္းေပးႏုိင္ပါတယ္။
ျခင္အႏၲရာယ္
ယင္ဖိုေတာင္ မသန္းဖူးတဲ့ ပ်ိဳေမေတြအတြက္ ျခင္မ(ေသြးစုပ္ေသာ ျခင္သည္အမသာရွိ) ရန္ေၾကာင့္ အဖုအပိတ္ ထြက္လာခဲ့ရင္ ငွက္ေပ်ာသီး အခံြနဲ႔ ပြတ္သပ္ေပးရင္ ယားယံတာ၊ အဖုအပိတ္ထြက္တာေတြေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ပါတယ္။
ေလျဖတ္ျခင္း
နယူးအဂၤလန္ေဆးပညာဂ်ာနယ္ကျပဳလုပ္တဲ့ သုေတသနတစ္ခုအရ ငွက္ေပ်ာသီး စားသံုးျခင္းဟာ ေလျဖတ္ျခင္းကို ေကာင္းစြာ ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိထားပါတယ္။
အီဂ်စ္နဲ႔ ေရာမလူမ်ိဳးမ်ားရဲ႕ လွ်ိဳ႕ဝွက္ခ်က္
အီဂ်စ္နဲ႔ ေရာမလူမ်ိဳးမ်ားဟာ သူတို႔ရဲ႕ အလွအပဆိုင္ရာ နည္းပညာေတြထဲမွာ ငွက္ေပ်ာသီးအသံုးလည္း ပါပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးထဲမွာ အမီႏို အက္ဆစ္ပါဝင္ေၾကာင္း အထက္မွာ ေဖာ္ျပၿပီးသြားပါၿပီ။ အမီႏို အက္ဆစ္ဟာအသားအေရနဲ႔ ဆံေကသာအတြက္ အရမ္းအက်ိဳး ရွိေစပါတယ္။ ဆံသားကို ေပ်ာ့ေျပာင္းေစၿပီး ဗီတာမင္ေအ၊ ဘီ၊ စီ တို႔လည္း ပါဝင္တဲ့အတြက္ ဆံပင္ႏွစ္ခြ ျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ငွက္ေပ်ာသီး သက္သက္ကို အခံြခြာၿပီး ဆံပင္ကို ပြတ္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ ခဏေစာင့္ၿပီးမွ ေရနဲ႔ ျပန္ေလွ်ာ္ေပးပါ။ Conditioner သံုးစရာမ လိုေအာင္ ဆံပင္ဟာ ေတာက္ေျပာင္၊ ႏူးညံ့ ႐ႊန္းစိုေစပါတယ္။
အေရျပားအတြက္
ငွက္ေပ်ာသီးအခြံ သက္သက္ကို အေရျပားေပၚတြင္ ပြတ္သပ္လိမ္းေပးျခင္းဟာလည္း အေရျပားအတြက္ ေကာင္းေစပါတယ္။ ဝက္ၿခံရွိတယ္ဆိုရင္ မ်က္ႏွာကို ငွက္ေပ်ာသီးအခြံနဲ႔ပြတ္ေပးပါ။ ခဏတာအတြင္း ဝက္ၿခံေတြေပ်ာက္ကင္းသြားပါလိမ့္မယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးကို ေခ်ၿပီး မ်က္ႏွာကို လိမ္းေခ်ေပးပါ။ ၿပီးရင္ ၁၀- ၁၅ မိနစ္ေလာက္ေစာင့္ၿပီး ေရနဲ႔ ျပန္သစ္ေပးပါ။ အခ်ိန္မွန္မွန္လုပ္ေပးလာတာနဲ႔အမွ်အသား အေရကို ဝင္းပလာေစပါတယ္။မ်က္ႏွာေပၚက အညစ္အေၾကးေတြ ကင္းစင္ေစပါတယ္။ အမာ႐ြတ္ေတြ ေပ်ာက္ေစပါတယ္။ႂကြက္ႏို႔ကို သတ္တဲ့အခါမွာလည္း သံုးႏိုင္ပါေသးတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီး အတြင္းသားနဲ႔ ႂကြက္ႏို႔ကို ဖံုးေပးၿပီးသတ္ႏိုင္ပါတယ္။ေထာပတ္သီး တစ္လံုး၊ ငွက္ေပ်ာသီး တစ္လံုး၊ ႏြားႏို႔စစ္စစ္ ၂ ဇြန္း နဲ႔ ဗီတာမင္ အီးအဆီ ၂ ဇြန္းတို႔ကို ယူပါ။ ေထာပတ္သီးနဲ႔ ငွက္ေပ်ာသီးကိုေခ်ၿပီး သမေအာင္ နယ္ေပးပါ။ ၿပီးမွ ႏြားႏို႔ကို ထည့္ေပးပါ။
ၿပီးရင္ အဲဒီ့အရည္ကို မ်က္ႏွာနဲ႔ အသားအေရအတြက္ လိမ္းေပးပါ။ ဆယ္မိနစ္ေလာက္ အေျခာက္ ခံၿပီးမွ ျပန္ၿပီးေရနဲ႔ေဆးေၾကာေပးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ေကာင္းက်ိဳးေတြကေတာ့ အရည္ျပားကို ႏူးညံ့႐ႊန္းစိုေစပါတယ္။
ကေလးမ်ားအတြက္
ငွက္ေပ်ာသီးဟာ ပ်ိဳေမတို႔အတြက္သာမက ကေလးသူငယ္အတြက္ပါ အက်ိဳးရွိေစတဲ့ သစ္သီး တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ အစာအလြယ္ တကူေခ်ဖ်က္ေစႏိုင္ၿပီး အဆီလည္း မပါတဲ့အတြက္ ကေလးေတြနဲ႔ လိုက္ဖက္တဲ့အစားအစာမ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးနဲ႔ မတည့္တဲ့ ကေလး ရွားပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ ႀကီးထြားေစဖို႔အတြက္လည္း ငွက္ေပ်ာသီးဟာ လိုအပ္တဲ့ သစ္သီး တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ အဆံုးသတ္ေျပာရရင္ပ်ိဳေမတို႔အတြက္ ငွက္ေပ်ာသီးဟာ အသားအေရအတြက္ေရာ၊ ဆံပင္အတြက္ သာမက ကိုယ္တြင္း က်န္းမာေရးနဲ႔ ေနာင္ေရးအာေရာပ်ံအတြက္ပါ အက်ိဳးရွိေစတာမို႔ အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္း အစာအျဖစ္ သံုးေဆာင္ရင္းလွသထက္ လွႏိုင္ၾကပါေစလို႔ ဆုေတာင္းလိုက္ရပါတယ္။
သင့္ကို အႏၲရာယ္ေပးမည့္ မုန္႔ပဲသေရစာမ်ား
အာဟာရတန္ဖိုးမရွိဘဲ အလြယ္တကူျပင္ဆင္ျပီး ေရာင္းခ်တဲ့အစားအစာေတြကို Junk food လို႔ေခၚပါတယ္။ ဒီေန႔ေခတ္မွာ Junk food-ေတြဟာ အလြန္ကိုေပါမ်ားျပီး အလြယ္တကူရႏို္င္တဲ့အတြက္ မၾကာခဏဆိုသလိုစားမိတတ္ၾကပါတယ္။ Junk food-ေတြဟာ အရသာလည္းရွိျပီး အျပင္အဆင္ထုပ္ပိုးပံုေတြနဲ႔ ေရာင္းခ်တဲ့ဆိုင္ေတြကလည္း လွပေခတ္မီတဲ့အတြက္ ဒီေန႔ေခတ္လူငယ္ေတြ အၾကားမွာ Junk food-ေတြ စားသံုးတာ Junk food-ေရာင္းတဲ့ဆိုင္ေတြမွာ ထိုင္တာမ်ိဳးေတြဟာ ဒီေန႔ေခတ္ရဲ႔ စတိုင္လ္တခုလို ေတာင္ ျဖစ္ေနပါတယ္။
အခ်ိဳရည္၊ ဒိုးနတ္မုန္႔၊ ကိတ္မုန္႔၊ ဟမ္ဘာဂါ၊ ေဟာ့ေဒါ့၊ ပီဇာ၊ ဘီစကြတ္၊ အာလူးေၾကာ္၊ ေရခဲမုန္႔၊ ေရခဲေခ်ာင္း စတဲ့ အျမန္စာေတြဟာ Junk food-ေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီမုန္႔ပဲသေရစာေတြဟာ အာဟာရတန္ဖိုး မရွိရံုသာမက အျမဲစားေနရင္ ေရရွည္မွာ သင့္က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ Junk food-ေတြမွာ အဆီ၊ ဆားနဲ႔ သၾကားေတြ အမ်ားအျပားပါ၀င္တဲ့အတြက္ေၾကာင့္ အရာသာရွိေနတာျဖစ္ျပီး သင့္က်န္းမာေရး အတြက္ေတာ့အႏၲရာယ္ေပးႏို္င္တဲ့ အရာေတြပါ။
No comments:
Post a Comment